Ingyen fűtési anyag

Hogyan készítünk fűtőanyagot házilag

Ingyen fűtési anyag

2008.10.08. 23:04 Vörösrózsa

 

 
Hogyan lehet ingyen fűtési anyagot előállítani? A mai nehéz körülmények között nem is olyan érdektelen téma. Újságpapírból ingyen fűtési anyagot lehet készíteni. Úgy hívjuk, hogy tüzelőbrikett. Ezt a módszert hobbi szinten lehet gyakorolni. Tehát mi is az az ingyen fűtési anyag vagyis papirbrikett? Lehet hasáb kocka vagy gömb alakú. Energiatartalma kb 14000 kcal/kg. A fához hasonlóan ég el és nagyon kevés a hamutartalma, amely 2-3 %. Az ingyen fűtési anyag fekete-fehér újságpapírból vagy hasonló papíranyagból vagy akár hullámpapírból is készíthető. Az ingyen fűtési anyag (papírbrikett) gyártása elég munkaigényes ezért csak a sok szabadidővel rendelkezőknek ajánlható hobbi szinten. Ha az ingyen fűtési anyag készítésére fordított időt nem számoljuk mint munkabért, akkor igen olcsó tiszta, környezetbarát tüzelőanyagot készíthetünk.
Az első lépés az ingyen fűtési anyag készítésében a papír előkészítése: Erre a célra a legalkalmasabbak a fekete-fehérben megjelenő újságok. Az újságokat A4-es méretre összehajtva célszerű szétválogatni. Nem ajánlhatók a színes és fényes papírok. Viszont a hullámpapírból készült dobozok anyaga megfelelő. Ezeknél a fémkapcsokat és a műanyag ragasztószalagokat le kell szedni. A hullámpapírt célszerű barkácsszikével 20-30 cm-es darabokra vágni, így könnyebben kezelhető.
Az ingyen fűtési anyag készítésének következő lépése a papír áztatása: Az előkészített papír alapanyagot be kell áztatni vízbe. Körülbelül egy rész papírhoz kétszer annyi víz szükséges. Pl: 2 kg papírhoz 4 liter víz kell és jól be kell áztatni. Az áztatás történhet fém tárolókban vagy akár csak műanyag vödörben. Legalább 2-3 órát kell áztatni, 2-szer, 3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.
Az ingyen fűtési anyag készítésének harmadik lépése a zúzás: A beáztatott papírokat össze kell zúzni. Az áztatással azonos edényben is történhet ez a művelet. A zúzást érdemes elektromos fúróval végezni. A fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni egy házilag elkészíthető zúzó szerszámot. A zúzás ideje pl. egy 3 kg-os 10- literes vödörbe max 10 perc. Akkor lesz jó a zúzás, ha dió nagyságnál kisebb papírdarabok találhatóak az edényben. Ha jó az eredmény, akkor sűrű malterhoz hasonlítható a zúzalék.
Az ingyen fűtési anyag készítésének negyedik lépése a szárítás: Az össszezúzott papírt a tűző napon kiszárítjuk. Célszerű ehhez szárítókeretbe rakni. A száradás igen hosszú időt vesz igénybe nyáron is legalább egy hét szükséges. A szárítókeret egyszerűen elkészíthető. Megfelelő egy 50 cm széles 80 cm hosszú 8-10 cm magas fakeret. A fakeretbe 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és ezekre a rekeszekre szövött anyagot kell tenni. Kis hullámos vályúkat képezünk ki. A vályúkat tele töltjük a papírpéppel. Fontos az erős napon történő szárítás különben bomlásnak indulhat. A kemény kiszáradt ingyen fűtési anyagot (papírbrikettet) fóliazsákban célszerű tárolni a fűtésig.
 

hits counter

Címkék: ingyen fűtés fűtési anyag tűzelő ingyen tűzelő papirbrikett